joi, septembrie 12, 2013

Atenție părinți! Pericole pentru copiii care merg la școală!

Luni, 16 septembrie, 2013, începe un nou an școlar.Cum s-au îngrijit și implicat autoritățile cu atribuții în domeniu, pentru ca instituțiile de învățământ să fie pregătite corespunzător și adecvat procesului de învățământ, vom afla în curând.
În afara școlilor, însă, pe străzi, alei, parcuri, în mijloacele de transport sau în alte spații publice se vede „grija” instituțiilor responsabile în privința siguranței și securității copiilor, dar și a cetățenilor în general.
Din cauza faptului că în multe orașe, în frunte cu Bucureștiul, și localități din țară lipsesc, nu se aplică sau sunt ignorate complet sau parțial măsurile necesare, la ora actuală, există o serie de pericole reale pentru școlarii care încept școala peste câteva zile.
De aceea, cred că este necesar să enumăr câteva dintre cele mai mari și frecvente pericole, care generează nesiguranță și insecuritate pentru copii, dar și pentru populație în general.
Copiii sunt, în primul rând, expuși acestor riscuri, care trebuie luate în cu prioritate de părinți, dar ar trebui să fie și în atenția administrațiilor locale, Poliției și a altor instituții cu atribuții de creare a unui climat sănătos, care să asigure siguranța și securitatea publică cetățenilor.
Pericolul numărul unu rămân câinii vagabonzi atât cei din mediul rural, dar mai ales urban, câini de curte,de bloc, de scară, de parc, de stradă, de ghenă, de piață sau cum or mai fi numiți ei. Părinții trebuie să acorde importanța cuvenită acestui mare pericol, să nu îl ignore și să își sfătuiască și protejeze copiii pe măsură.
Câini comunitari la piață
Părinții care le cumpără copiilor aparate de alungat câinii, nu trebuie să se bazeze prea mult pe faptul că acestea le asigură o protecție eficientă odraslelor. Se poate întâmpla, Doamne ferește, ca la un atac al câinilor copilul să se piardă cu firea sau să nu funcționeze acel aparat și atunci este victimă sigură.
Un alt pericol poate la fel de mare ca al patrupedelor, este reprezentat de Pericolul mașinilor, accidentelor care pot surveni din diverse cauze, în special de nerespectare a regulilor de circulație, atât din partea școlarilor, dar și din vina șoferilor.
București-Intersecție periculoasă în apropiere de trei unități de învățământ între str. Almașu Mare și Aleea Slătioara
Nesemnalizată și nemarcată este zilnic, traversată de școlari
Pericolul accidentelor în zona instituțiilor de învățământ, în special în marile orașe, a crescut semnificativ și din cauza unor părinți care țin morțiș să-și aducă și să-și ia copiii de la școală cu mașina. Realitatea anilor trecuți ne-a arătat că în zilele de școală, șirul mașinilor din fața acestor instituții este interminabil, reprezentând un mare pericol pentru elevi.
Au fost numeroase cazuri de accidente produse în astfel de locuri, cauzate de multe ori de neatenția școlarilor sau a șoferilor, însă și de nesemnalizarea corectă din partea autorităților îndrituite, a locurilor periculoase din punct de vedere al circulației rutiere.
Există numeroase artere, fie străzi, șosele, alei prin zona sau în fața unităților de învățământ, nesemnalizate corect, incomplet sau deloc, iar la acest capitol responsabilitatea o au autoritățile cu atribuții în domeniu. Lipsa marcajelor, cum ar fi trecerile de pietoni sau alte măsuri menite să prevină accidentele rutiere.
Copil traversând printr-un loc nesemnalizat și nepermis
Pericolul consumului de droguri, etnobotanice, alcool sau alte substanțe periculoase și interzise în zonele adiacente școlilor. Sunt experiențe triste și negative, altele tragice întâmplate din cauza consumului acestor susbstanțe de către școlari.
Se știe că dealerii de droguri nu doar că își fac clienți dintre elevi, în special cei de liceu, dar caută să-i facă și distribuitori în școli.De asemenea, încă este mare pericolul dat de etnobotanice, multe magazine ilegale fiind camuflate sub diverse denumiri sau pur și simplu ascunse, cunoscute doar de către cei interesați.
De asemenea, existența cârciumilor în zonele adiacente unităților de învățământ creează factori de risc stradal suplimentari.
Pericolul faunei umane de pe străzi reprezintă un alt risc în spațiul public, de care trebuie ținut seama și luat în serios, fie ziua, seara sau noaptea. Aurolacii, bețivii, drogații, vagabonzii, interlopii, infractorii de tot felul sunt prezenți și își fac de cap mai ales pe străzile și parcurile marilor orașe.
Mai ales că mulți liceeni vin seara, pe întuneric de la școală.
Aceștia constituie o amenințare pentru siguranța oamenilor, chiar și în amiaza mare, în zone circulate și aglomerate. Un astfel de caz s-a întâmplat de curând chiar în mijlocul Bucureștiului, când o tânără jurnalistă a căzut victimă unui nenorocit de violator, chiar sub ochii unor așa ziși cetățeni, martori nepăsători la ceea ce se întâmpla în jurul lor.
Pericolul transportului public în autobuze, troleibuze, tramvaie, microbuze, unde sunt întâlniți tot felul de indivizi certați cu legea și au existat sute dacă nu mii de cazuri când elevii de școală au căzut victime. Fie li s-a furat telefonul, caz cel mai frecvent, bani sau alte bunuri.
Pericolul ținutei provocatoare este generat în special de tinerele liceene, care preferă ținute sexi atunci când merg la școală, neluând în seamă riscurile la care se expun. Am văzut cu ochii mei, în autobuz, cum o elevă prea sumar îmbrăcată a fost acostată și agresată verbal de către un individ, nejenat de prezența celorlalți călători.
Mai sunt o sumedenie de pericole publice pentru școlari, pe care le întâlnesc la tot pasul, cum ar fi: pericolul întunericului, vorbitul pe stradă la telefoane scumpe, etalarea de bijuterii care atrag atenția, nerespectarea traseului de bază dinspre și spre școală-casă, pericolele din parcuri, riscurile alimentare în cazul când consumă alimente din diverse locuri publice, etc.
Marcajele rutiere adecvate ar trebui să fie în toate locurile unde se impune acest lucru
Toată această insecuritate din spațiul public nu trebuie ignorată nici de părinți, dar în special de copii, pericolele străzii trebuie tratate cu mare atenție. Este mai ușor de prevenit anumite probleme și de evitat riscuri, decât tratat efectul și victimele acestor pericole, care pot duce la adevărate drame și tragedii.
Cu atât mai mult trebuie să avem grijă, să ne învățăm copiii cum să se protejeze eficient în timpul deplasării la școală sau în alt spațiu public, cu cât implicarea autorităților lasă mult de dorit în acest sens.
Mai bine ne apărăm singuri copiii și pe noi înșine, decât să așteptăm de la altcineva să ne apere, chiar dacă responsabilitățile și atribuțiile acestui Altcineva sunt pe siguranță și securitate publică și mai este și plătit pentru acest lucru.
Paza bună trece primejdia rea!
Paul Stan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu