marți, septembrie 10, 2013

În timp ce edilii ne mint cum știu mai bine, războiul câinilor cu oamenii face noi victime

Dimineață m-am trezit în lătratul cîinilor din jurul blocului, la fel ca și atunci când m-am culcat. De peste un an, aceștia au pus stăpânire pe zonă. Aș fi fost mirat să nu-i aud lătrând. Cu o zi în urmă, dădusem nas în nas cu haita condusă de Roșcatul care m-a mușcat, în martie. Ne cunoaștem dinainte să mă atace. Acum, m-a privit doar lung, cum i-au distanță de ei.
Luni, pe la prânz, am avut o surpriză colosală, pe strada Izvorul Crișului, din sectorul 4. Absolut întâmplător, am dat nas în nas nu cu patrupedele, cum m-aș fi așteptat, ci cu două mașini ale ASPA, cu hingherii din dotare cu tot, însoțite de Poliție, oameni de la Primăria Sectorului 4, plus echipe de televiziuni. O mică armată.
Echipaj ASPA în așteptare
Am rămas uluit, nu mai văzusem astfel de minuni (a se citi hingheri) în sectorul marelui Piedone. Îi știam doar din descrierea fetiței mele de 10 ani, care-i vazuse, prin primăvară, când se întorcea de la școală și îl prinseseră pe Roșcatul, care a doua zi era liber, din nou.
Numai că hingherii nu făceau nimic, stăteau pe lângă mașini, priviți de cei câțiva cetățeni din zonă, care se strângeau la fața locului. Rapid, m-am dumirit care era situația.
Alergaseră după un câine care fusese salvat de un protector și închis în subsolul blocului. Degeaba au bătut reprezentanții autorităților pe la uși că nu le-a mai răspuns nimeni. Între timp, pe stradă lucrurile au început să se înferbânte, când un tânăr a venit în fugă, cu o falcă în cer și una pe pământ, urlând cine i-a luat câinele de la bloc. Imediat, a mai apărut o doamnă, țipând să -l elibereze pe Leuțu, să nu-l facă mănuși. Atât a fost, că, de partea celalaltă victimele câinilor, care și chemaseră hingherii pentru că împricinatul patruped tocmai mușcase un om, au sărit la gâtul “stăpânilor”, acuzându-i că pun mai mult preț pe câini decât pe viața oamenilor.
Conflict între protectorii câinilor și victime
L-am întrebat pe un domn la sacou, din echipa de șoc, care mi s-a părut că ar fi un fel de șef, dacă vor acționa și în zona Piața Reșița-Șoseaua Giurgiului, pentru prinderea zecilor de comunitari, stăpâni ai locului.
Răspuns: “Da, știu că sunt mulți câini acolo. Dar, azi nu mai avem timp!” Cred și eu. De circa o oră de când îi întâlnisem, hingherii staționau nefăcând nimic, în fața blocului unde fusese ascuns câinele urmărit. Și ar mai fi stat dacă nu venea o femeie agitată, strigând la ei să vină repede, să prindă un alt cățel, care tocmai atacase un om.
Seara, la știrile televizate, altă surpriză mare. Cică, hingherii ar fi acționat în forță, cu mare zel, așa cum promisese șeful lor cel mare, Sorin Oprescu, prinzând nu mai puțin de 150 de câini!!! Mare minune, mi-am zis! Când au prins 150 când, timp de peste o oră, două echipaje, însoțite de funcționari și polițiști, au stat degeaba, frecând menta la ușa unui bloc?
Pe site-ul Primăriei Sectorului 4 trona mare comunicat prin care, în stilul propriu, edilul Cristian Popescu Piedone, anunța că, la cererea sa, ASPA a prins duminică și luni, aproape 150 de câini, de pe străzile adiacente unor unități de învățământ din sector.
Poate că cine nu văzuse “operativitatea” echipelor de prindere, ar fi crezut că chiar au capturat atâția patrupezi. Dar, eu care chiar urmărisem modul de acțiune, nu am crezut gogonata, mai ales că în cele două zile dădusem peste haitele din cartier.
Marți, parlamentarii și-au făcut treaba, adoptând legea eutanasierii, zi în care cel puțin alți trei oameni au căzut victime javrelor agresive, ajungând la spital. O victimă de peste optzeci de ani, atacată în sectorul 4, a constituit “ineditul faptei, fiind mușcată de un căine cu stăpân”, după cum a declarat, prompt, la televiziuni, primarul Piedone.
Același edil care se plânge mereu că nu are pârghiile de acțiune și își ia castanele de la locuitorii sectorului. Tot marți și tot întâmplător, am văzut un dulău ieșind pe poarta unei grădinițe, vecină cu o școală, alungat de personalul instituției de învățământ, instituții pe care plângăciosul primar de la 4 s-a lăudat că le-a curățat de câini.
În timp ce Piedone anunță că i-a capturat, câinii nu se dau duși din sectorul 4
În acceași zi, l-am văzut la știri pe așa zisul șef de la ASPA, Răzvan Băncescu, ieșit de la audierile Parchetului, declarând că legea tocmai adoptată în Parlament, nu va putea fi pusă prea repede în practică. Cică, mai întâi trebuie citită în plenul Consiliului Municipal și apoi…
Tot acest angajat al lui Oprescu s-a mai lăudat că ASPA și-a suplimentat efectivele cu încă 11 echipaje de hingheri, dar că, în urmă cu o zi, fuseseră prinși doar 20-30 de câini. Omul nu știa cu exactitate nici zonele unde acționaseră prinzătorii din subordine. Păi, unde erau cei 150 ai lui Piedone? Fugiseră, probabil!
Din ce am văzut, echipajele ASPA acționează haotic la fel cum și comunică șefii de la Primăria Generală. Ar fi curios de văzut în ce mod și pe ce criteriu au fost angajați de către Primarul general cei care conduc această Autoritate. Ce competențe au în domeniu, ce i-a recomandat să ocupe astfel de funcții și ce salarii au?
Dar, războiul câinilor comunitari cu oamenii a făcut și victime colaterale, evident în afara celor mușcați sau omorâți, precum și a vinovăției neasumate de cei care ar trebui să fie trași la răspundere și pedepsiți penal pentru iresponsabilitatea lor.
Unele televiziuni și unii faimoși realizatori-moderatori, cum s-or mai numi, au sărit la gâtul primarului Sectorului 2, Neculai Onțanu, acuzat de aceștia că este responsabil de moartea copilului mușcat de câini, că a făcut afaceri cu ongurile iubitoare, etc.
Jaful lui Onțanu de peste 32 milioane lei” prezentat ca mare dezvăluire de Mihai Gâdea, la A3, a primit o replică pe măsură din partea primarului Sectorului 2, sub forma unei Scrisori deschise în care se dezvinovățește și îl cheamă pe acuzator în sala de judecată:
“În faţa acestor manipulări şi minciuni grosolane, transmise de dumneavoastră, pe postul de televiziune Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, pe data de 8 septembrie, neadevăruri ce pot fi combătute şi desfiinţate prin acte emise de organele de control abilitate, Primăria Sectorului 2 îşi rezervă dreptul de a vă acţiona în judecată pentru instigare la ură, violenţă şi manipularea opiniei publice, precum şi pentru transmiterea de minciuni grosolane la adresa unei autorităţi locale pe un post de televiziune.”
Alte televiziuni l-au acuzat pe Neculai Onțanu că avea o haită de câini chiar în curtea primăriei, unde ar fi fost mușcat un copil!
Dacă Onțanu este acuzat, Piedone se face că face, dar “își ia castane”, Negoiță s-a implicat la nivel declarativ-pasiv, Chiliman chiar a făcut ceva, primarul de la Sectorul 6 dă nu știu ce comunicate pe site-ul instituției referioare la ongul Vier Pfoten, ediul de la 5, Marian Vanghelie, nu zice nimic.
De îți vine să crezi că Primarul care este nu mai este! Iar site-ul Primăriei sectorului Rahova-Ferentari este tot timpul “momentan indisponibil”!
De primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, nu mai zic nimic, el singul a declarat ca nu-i vinovat, n-are constiinta incarcata.
Paul Stan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu