luni, noiembrie 25, 2013

Reîntoarcere la apicultura dacilor

Apicultura holistică produce transformări de conștiință.
Prima carte de apicultură organică și naturală din România, care conține minim cinci patente de talie mondială.
Cineva spunea odată că dacă vor dispare albinele de pe pământ, atunci va dispare și omul.
În ultimii ani, la nivel mondial s-a manifestat un fenomen îngrijorător în ceea ce privește dispariția și moartea albinelor, fapt care a determinat diverse cercetări pentru stabilirea cauzelor a ceea ce specialiștii au denumit Colony Colaps Disorder (CCD).
După mulți ani de trudă și cercetare intensă, un mare pasionat și specialist roman în apicultură, Dr. Dragoș Ciprian Negru, se pare că a găsit răspunsurile necesare salvării albinelor, propunând reîntoarcerea la apicultura natural-organică practicată cu mii de ani în urmă de strămoșii noștri daci.
Recent, acesta a publicat cartea Inițiere și Practică în Apicultura Organică și Naturală, primul volum de acest gen apărut în România, prin care propune renunțarea totală la folosirea substanțelor chimice în tratarea stupilor.
Interviu cu Dr. Dragoș Ciprian Negru, autorul cărții Inițiere și Practică în Apicultura Organică și Naturală:
-Ce v-a determinat să efectuați o îndelungă cercetare științifică în domeniul apiculturii și să militați pentru practicarea unei apiculturi organice în detrimentul uneia convenționale?
-Încă de la început, acum aproape 15 ani, când mi-am cumpărat primul stup,am fost oarecum contrariat de necesitatea folosirii substanțelor chimice în tratarea stupilor. Știam până la acea dată că albinele și produsele lor sunt cele mai sănătoase și cele mai puțin atinse de substanțe toxice, dar în momentul în care am început apicultura, mi-am dat seama că nu este așa.
De atunci și până acum s-au folosit și se folosesc încă, permanent, în apicultura românească substanțe chimice cu toxicitate ridicată, de la antibiotice până la pesticide și insecticide.
Și acum când privesc în urmă, îmi dau seama că apicultura convențională,care de altfel se practică la scară largă, în țara noastră, este un mare paradox. Pe de o parte beneficiem de condiții naturale excepționale, cu ofloră spontană deosebită, care dau produselor apicole o calitate aparte, dar pe de alta, tot noi suntem cei care contaminăm aceste produse cusubstanțe toxice.
Numai dacă ne gândim că se lasă de toamna până primăvara, în stupi fitile impregnate cu substanțe deosebit de toxice pentru tratarea varoozei, substanțe care se acumulează în ceară și de acolo trec apoi cu ușurință în faguri, că trebuie să se afume de mai multe ori pe an stupii cu fumul rezultat din arderea și a altor substanțe, ne putem da seama cam ce înseamnă apicultura românească la ora actuală.
O perioadă de câțiva ani la început, am practicat și eu aceste metode, dar în sinea mea știam că trebuie să existe și o altă cale. Pe această cale, însă, în România, până la acea dată, nu pășise nimeni, nu aveam nici un reper, mă bazam doar pe ceea ce intuiam. Momentul în care am decis să renunț total la stupăritul convențional a fost după ce am ars toți stupii pe care îi aveam la acea dată, în urma infestării cu loca americană, cea mai teribilă boală, pentru care nu există decât două alternative: antibioticele sau focul.
Am mai păstrat doar o mână de albine și o matcă pentru a nu pierde materialul genetic, am cumpărat noi colonii în primăvara următoare și am renăscut într-o nouă formă. Am început să lucrez la elaborarea unor noi metode de întretinere, bazate pe principii naturale. Au urmat apoi ani întregi de cercetare și studiu, în urma cărora a rezultat un sistem de întreținere a albinelor complet și complex denumit sistemul Maximus, care include atât întreținerea pe parcursul întregului sezon apicol, fără faguri artificiali și substanțe chimice de sinteză, precum și selecția, creșterea mătcilor și trântorilor, gestionarea situațiilor de risc, elaborarea anumitor conduite terapeutice.
-Care este importanța descoperirilor dumneavoastră și aplicarea noilor tehnologii în domeniu?
-După cum se știe, momentan, albinele melifere de pe întreaga planetă trec prin situații destul de dificile. Acest lucru se datorează în primul rând, metodelor de lucru practicate în apicultura convențională, cât și substanțelor chimice folosite. Sistemul elaborat de mine reduce total tocmai acești factori de stres care declanșează degenerarea speciilor de albine melifere, promovând în primul rând, principiile holistice de raportare la integralitate. Astfel, albinele sunt redate din nou mediului natural, din care au fost luate, regăsindu-și vitalitatea și armonia. În plus, ne putem da seama cu ușurință ca nefiind poluate cu substanțe chimice, produsele apicole sunt de o reală calitate.
-Ce efecte asupra mediului și oamenilor ar avea practicarea pe scară largă a apiculturii natural-organice, la nivel internațional?
-Termenul organic-natural este strâns legat de noțiunea de "holism", careînseamnă integralitate. În momentul în care reușim să înțelegem acest lucru, precum și modul în care funcționează aceste corelații, nu numai că putem practica cu succes o apicultură curată, apropiată de albină și de natură, ci ne lărgim și orizontul cunoașterii. Automat, apare schimbarea în conștiința noastră și în comportament, devenim mai conștienți și prin urmare mai întelepți. Conștientizarea înseamnă printre altele și înțelepciune, iar înțelepciunea produce toate acele transformări positive de care avem la ora actual, o nevoie acută.
Astfel, prin apicultură holistică, organică-naturală, se produc transformări și la nivelul conștiinței, putând constitui un reper pentru cei ce doresc redescoperirea de sine.
-Specialiștii în domeniu vă consideră un deschizător de drumuri și afirmă că ați inventat cel puțin cinci invenții de importanță mondială, dar pe care ați preferat să le faceți cunoscute odată cu publicarea cărții, în loc să le brevetați. Ce v-a determinat să faceți acest lucru?
-Într-adevăr la evaluarea academică, s-a constatat că volumul de față este extrem de valoros. Pe lângă faptul că reprezintă prima carte de apicultură organică și naturală din România, conține elemente de noutate maximă pe plan mondial. Acestea derivă însă, din noutatea conceptului elaborat, care reunește necesitățile reale ale coloniilor de albine, specificul mediului natural, planurile organice și informaționale într-un tot unitar.
-Care este deosebirea între practicarea apiculturii natural-organice pe baza metodelor holistice și apicultura convențională?
-Deosebirea este ca de la cer la pământ. Renunțarea totală la tratamentele cu substanțe chimice de sinteză aduce un plus de vitalitate, armonie, productivitate coloniilor de albine. Apoi, face posibilă obținerea acelor produse apicole cu adevărat naturale, care sunt lipsite de toxicitate și posedă din plin, toate virtuțile terapeutice.
Timpul alocat lucrului în stupină este mult mai mic. Prin metode specifice se repoziționează colonia de albine pe axa echilibrului, după care lucrurile evoluează în dinamică, de la sine. În stupăritul convențional, stuparul și albina se uzează reciproc unul pe celălalt, pe când, în apicultura holistică, albinele ajută stuparul să facă primi pași către cunoaștere, iar el le reîntoarce la matricea originară, bazată pe echilibru.
-Se mai practică undeva, în lume, apicultura pe bază de metode holistice, iar dacă da, unde și cu ce rezultate?
-Apicultura holistică își are rădăcinile la începuturile lumii. În țara noastră, apicultura practicată de strămoșii noștri daci se baza pe cele trei elemente de bază în desfășurarea vieții coloniilor de albine: construirea fagurilor, roirea, extragerea mierii odată pe an, la sfârșitul verii sau toamna.
În zilele noastre, apicultura holistică se desfășoară la nivel de hobby, cu predilecție în țările Europei Occidentale și pe continentele americane. În diferite țări cu tradiție din Europa( Germania, Elveția, Austria) dar și pe alte continente, apicultura organică -naturală se desfășoară de aproximativ 10 ani în apicultura de producție sub sigla DEMETER, sub directive stricte de supraveghere și control.
Startul a fost dat și în țara noastră, principiile elaborate de mine constituind elemente reprezentative pentru practicarea apiculturii holistice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu