marți, decembrie 24, 2013

Școala românească versus școala japoneză

În prag de Crăciun, prietenul Laurențiu Belușică a descoperit pe Facebook câteva lucruri foarte interesante și a ținut să le împărtășească și cu alți oameni, scriind: “-Prietena noastră Mihaela David a postat un material atât de bun încât vreau să vi-l arăt și vouă. Nu știu cum să fac altfel”.
Câte ceva despre ... japonezi, o clasa politică ce-și respecta poporul:
"-Ştiaţi că nu există nicio examinare de la clasa întâi până la clasa a treia, pentru că, în opinia japonezilor, scopul educaţiei este de a insufla concepte şi formarea caracterului, nu doar de examinare şi îndoctrinare?
-Ştiaţi că japonezii, deşi sunt unii dintre cei mai bogaţi oameni din lume, nu au servitori? Părinţii sunt responsabili pentru casă şi copii?
-Ştiaţi că elevi au la dispoziţie o jumătate de oră pentru a servi masa, astfel încât să li se asigure o digestie corectă. Când cei responsabili au fost întrebaţi despre această problemă, au răspuns: aceşti elevi sunt viitorul Japoniei? -Ştiaţi că, dacă te duci la un restaurant de tip bufet suedez în Japonia, veţi observa că oamenii mănâncă doar cât au nevoie, fără a lăsa resturi în urma? Ei nu risipesc mâncarea?
-Ştiaţi că în Japonia, elevii de la clasa întâi până la clasa a şasea trebuie să înveţe etica în relaţiile cu ceilalţi oameni?
-Ştiaţi că în Japonia copiii fac curat în şcoli în fiecare zi, timp de un sfert de oră, alături de profesori, ceea ce a condus la apariţia unei generaţii caracterizată de modestie şi pasionată de curăţenie? Igiena şi dorinţa lor de a menţine curăţenia, reprezintă o parte a eticii japoneze?"
Citind despre chestiile minunate făcute de japonezi pentru viitorul patriei lor, nu am putut să mă abțin să nu scriu și eu despre condițiile “extraordinare” asigurate de clasa politică românească pentru viitorul “luminos”al mult iubitei noastre Românii:
Foto: Paul Stan
-Știați că în clasele primare școlarii români au sumedenie de examinări și teste, unele dintre ele absolute inutile, iar materia este supraîncărcată?
-Știați că în școlile românești se fac tot felul de afaceri, cu cărți, caiete special, culegeri și manuale alternative, oficial neobligatorii, dar obligați părinți de doamna sau domnul cadru didactic să le cumpere, ca să-și poală lua învățătorii și profesorii comisioanele de la editurile ce le comercializează?
-Știați că în multe școli, până și la Religie, cere popa, dascălu, studentul, preoteasa sau cine o mai preda această materie obligatorie, cumpărarea unui caiet special?
-Știați că ghiozdanul elevului roman cântărește frecvent peste 10 kg, la clasele mici, văzut un copil din spate, constați că ghiozdanul este mai mare ca el și te miri cum are puterea să-l care?
-Știați că medicii specialiști atrag atenția asupra faptului că un copil nu trebuie să ducă în spate un ghiozdan cu o greutate mai mare de 10% decât cea a propriului corp, iar încălcarea acestei reguli îi expune la afecțiuni grave ale coloanei?
-Știați că masa elevilor noștri asigurată de stat, cornul și laptele, sunt de multe ori improprii consumului uman, periculoase pentru sănătatea și viața copiilor?
-Știați că unii profesori sau învățători mai zeloși le interzice copiilor consumul cornului și laptelui în clasă?
-Știați că unele cadre didactice nu știu sau nu au ele însele o etică morală și de comportament, dar să-i mai învețe și pe elevi?
-Știați că în marile orașe, foarte mulți părinți cu dare de mână își duc copii și îi aduc de la școală în mașini luxoase, chiar dacă locuiesc la câteva minute de unitatea de învățământ?
-Știați că, chestie reală întâmplată la copiulul meu în clasa a V-a, un școlar nu mai dorea să vorbească și să fie prieten cu nici un coleg pe motiv că aceștia nu aveau BMV, ca el?
-Știați că în unele unități de învățământ copii sunt ținuți, pe rând după ore, să măture clasele, în locul femeilor de serviciu?
-Știați că mai ales în perioada sărbătorilor, părinții strâng bani, fac chetă și dau șpagă profesorilor și învățătorilor?
-Știați că, la inițiativa unor părinți, se face listă care se înmânează odată cu banii sau cadourile doamnei sau domnului, unde se trec copii care n-au dat suma stabilită?
-Știați că părinților li se cere de la școală să dea regulat bani pentru dotarea și întreținerea școlilor?
-Știați că în curtea multor școli și licee paza cea mai bună o asigură câinii fără stăpân, aciuiați aici, chiar dacă există și firme specializate plătite, de cele mai multe ori, tot din banii părinților?
Foto: Paul Stan
-Știați că pe drum înspre și dinspre școală spre casă, școlarii sunt expuși la numeroase pericole ignorate permanent de autoritățile îndrituite să le elimine?
Comparativ cu japonezii, chiar dacă nu ne vom putea niciodată compara cu ei, am redat doar câte ceva despre societatea românească, în frunte cu o clasă politică și autorități ce-și îngroapă viitorul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu