marți, martie 04, 2014

SUA investește în democrația și statul de drept din Republica Moldova

Din 1992 , Statele Unite au furnizat aproape 1,2 miliarde USD în asistență pentru Republica Moldova , inclusiv peste 22 milioane dolari în 2013 și o perioadă de cinci ani , 262 milioane dolari prin Corporația Provocările Mileniului ( MCC ) Compact, în 2010 . Această asistență a sprijinit o serie de sectoare: economic, democratizarea justiției și alte reforme care promovează integrarea europeană a Republicii Moldova și ilustrează puterea relației bilaterale SUA - Moldova, se arată într-un comnunicat oficial al Departamentului de Stat al SUA.
În cadrul vizitei prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, la Washington, pe data de 3 martie 2014, Statele Unite ale Americii anunță o creștere de 60 la sută al ajutorului SUA, bani orientați spre creșterea productivității și competitivității întreprinderilor din Moldova și facilitarea comercializării vinului moldovenesc pe piața din Uniunea Europeană . Șeful Guvernului moldovean a fost primit la Casa Albă și a purtat discuții cu înalți oficiali americani printre care vicepreședintele Joe Biden, șeful Departamentului de Stat John Kerry, fiind salutat și felicitat chiar de președintele SUA, Barack Obama.
Programele în curs de desfășurare ale SUA în Republica Moldova are în vedere următoarele obiective:
Sprijinirea creșterii economice
Programele anunțate pe 3 martie vor ajuta întreprinderile din Republica Moldova să beneficieze de Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, care se așteaptă a fi semnat cel mai târziu în acest an, ceea ce ar duce la creșterea investițiilor și crearea de locuri de muncă. În plus, schimburile academice și profesionale din SUA vor îmbunătăți abilitățile de afaceri ale moldovenilor și vor sprijini productivitatea agricolă.
De asemenea, Statele Unite încurajează investițiile străine în Moldova, ajutând la reducerea barierelor în calea comerțului și la facilitarea afacerilor.Aceste programe completează MCC Compact, care susține o tranziție la agricultura de performantă prin reabilitarea drumurilor și a sistemelor de irigare.
Consolidarea democrației și a statului de drept
Programe privind consolidarea instituțiilor și proceselor democratice din Moldova, inclusiv prin promovarea unei societăți civile active, îmbunătățirea guvernării locale și sprijinirea participarii mai active a moldovenilor la viața civică. Asistența SUA consolidează, de asemenea, statul de drept în Republica Moldova prin îmbunătățirea administrației judiciare, instruirea judecătorilor și procurorilor, precum și promovarea reformelor și a legislației din sectorul justiției.Aceste programe vizează reducerea corupției concomitant cu creșterea transparenței guvernamentale și de responsabilitate, aspect cruciale pentru îndeplinirea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.
Consolidarea securității și de aplicare a legii
Statele Unite oferă,de asemenea, asistență Republicii Moldova pentru prevenirea și combaterea criminalității transnaționale, în special a traficului de persoane, criminalitate informatică,precum și privind traficul ilicit de materiale nucleare. Aceste programe ajută la asigurarea integrității frontierelor Republicii Moldova și oferă asistență pentru liberalizarea vizelor UE, asigurând cerințele de securitate la frontieră. Statele Unite sprijină și profesionalizarea armatei Republicii Moldova. Asistența SUA sporește capacitățile Moldovei de a deveni un furnizor de forță pentru operațiuni de menținere a păcii, de stabilitate și de promovare a securității regionale, mai precizează comunicatul oficial pe siteul Departamentul de Stat al SUA.
“Guvernul condus de prim ministrul Iurie Leanca produce o transformare în Republica Moldova. Suntem foarte mulțumiți de faptul că au continuat eforturile pentru Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Europa. Suntem încântați să anunțăm astăzi că vom adăuga fonduri suplimentare la efortul lor de a dezvolta competitivitatea, care este cheia pentru afacerile și a perspectivele lor economice, și vom adăuga alți 2,800,000 dolari pentru a ajuta în această tranziție specială. Statele Unite au oferit asistență economică foarte importantă, aproape de un miliard de dolari și jumătate de-a lungul acestei tranziții. Suntem foarte interesați în a ajuta Guvernul în eforturile sale de a continua cu inițiativele anticorupție din țară și suntem foarte entuziasmați de preocuparea pentru propriul lor viitor și determinarea lor de a fi parte dintr-un mecanism mai mare de tranzacționare la nivel mondial.
În timp ce eram în Republica Moldova am avut ocazia de a vizita o fabrică de vin într-adevăr destul de remarcabil, dispunând de o facilitate subterană spectaculoasă. Este unul dintre cele mai bune produse pe care le au acum exportatori din această țară, iar noi suntem încantați de perspectivele de extindere a capacității lor pe piață.
Regret să spun că Rusia, în câteva dintre provocările pe care le vedem acum în Ucraina, a pus presiune asupra Republicii Moldova. Există provocări în ceea ce privește sursele de energie și, de asemenea, capacitatea lor în schimburile comerciale. Dar ne-am angajat ferm în direcția în care moldovenii au ales pentru ei înșiși și guvernul și-a exprimat dorința de a continua ”- a declarat secretarul de stat american John Kerry, după întâlnirea cu premierul moldovean.
La rândul său, Iurie Leancă a declarat: ”Suntem extrem de recunoscatoari Administrației SUA, pentru oamenilor de aici, pentru sprijinul generos oferit în timpul acestor aproape 23 de ani de independență, la construirea de instituții funcționale, la o societate pluralistă, o societate tolerantă , asigurându-vă că suntem capabili să garantăm independența cetățenilor Republicii Moldova.
Astăzi lansăm Dialogul strategic, care sunt sigur că va fi un element extrem de important în construirea unei societăți mai funcțională și mai democratică în Republica Moldova, precum și pentru a aborda provocările directe cu care se confruntă Republica Moldova în regiune .
Sunt foarte fericit că am reușit să reluăm activitățile comisiei de comerț între Republica Moldova și SUA. Suntem într-adevăr foarte interesați să ne extindem accesul la noi piețe și la piața din SUA, pentru a avea mai multe investiții americane în economia Republicii Moldova.
Republica Moldova este foarte dornică de a construi o interconectare energetică cu Uniunea Europeană și sprijinul american este esențial în acest sens . Același lucru și cu privire la cooperarea de securitate. După cum vedem acum în regiune, există unele evoluții negative care se desfășoară, prin urmare , hotărârea noastră de a avea o cooperare de securitate foarte activă și dialog este foarte puternică.
În acest moment Republica Moldova este vecină cu Ucraina - în ciuda dimensiunilor noastre mici, avem o frontieră cu lungimea de 1242 km cu Ucraina și tot ce se întâmplă în Ucraina este extrem de important pentru Republica Moldova, pentru viitorul Republicii Moldova.
Problemele Ucraina experiențele sale produc îngrijorare profundă pentru noi. Republica Moldova, din păcate, din prima zi a independenței sale, are o mișcare secesionistă pe teritoriul său și știm exact ce înseamnă acest lucru. Din păcate, nu am găsit o soluție corectă pentru ea, astfel încât ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este doar un memento pentru noi, în primul rând, dar apoi arată prietenilor noștri, de ce avem nevoie pentru a face mult mai mult la rezolvarea acestei probleme, pentru că în cazul în care nu este abordată la timp, atunci ea devine foarte contagioasă.
Ceea ce se întâmplă astăzi în Crimeea, în unele părți de est ale Ucrainei, sunt doar un memento brutal. Deci, Republica Moldova este foarte mult în favoarea integrității teritoriale a Ucrainei și sperăm că toate mecanismele internaționale vor fi aplicate și pentru găsirea unei soluții pașnice a acestui conflict.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu