miercuri, iunie 25, 2014

Pericolul ca Justiția și statul de drept să cadă sub controlul corupției este extrem de mare


Este iminent și inevitabil acest pericol. Tocmai de aceea se dau bătălii crâncene pentru controlul Justiției, iar acest an, după părerea mea, este unul crucial pentru stabilirea drumului pe care îl va urma țara noastră pe viitor.



Statul de drept se îndoie sub loviturile corupților aleși și nealeși

Ceea ce se întâmplă în România, în acest an, care nu se dovedește doar electoral cu tot ceea ce decurge de aici, ci un an de o importanță capitală pentru viitorul țării. Este ceva nemaiîntâlnit, de neimaginat într-o societate în care mult propăvăduita democrație devine tot mai fragilă și victimă a propriilor alegeri ale românilor.

Se calcă pe cadavre, nu există nici un fel de scrupule în acțiunile și faptele corupților politici și apolitici, care-și urmăresc cu tenacitate criminală scopurile, în timp ce, pe de altă parte, mint, propăvăduiesc, fac o propagandă de amploare și cu toate mijloacele din dotare pentru a manipula poporul în interesul lor.

În ciuda eforturilor continue ale unora de a întări statul de drept și instituțiile de bază ale acestuia, Justiția în special, caracatița acaparatoare a corupției instituționalizată sau nu, continuă să crească amenințând să dea lovituri mortale fragilei democrații românești.

Poporul asistă uimit, împărțit în diverse tabere din diferite motive: revoltat, aplaudac, frustrat, indiferent, implicat, mințit, batjocorit, manipulat, ignorat, neluat în seamă de aleșii proprii, la nesfârșitele bătălii de la vârful statului, în care sunt implicați conducătorii României de astăzi, fie ei baroni locali din teritorii, fie parlamentari, miniștrii, premier și șef de stat.

Observând ceea ce se întâmplă în acest timp, în țara noastră, s-ar putea trage concluzia că toată clasa politică la putere, dar și în opoziție, conducere locală și centrală se află într-un război pe viață și pe moarte între ei, pe de o parte, dar și cu Justiția pe de altă parte. În acest moment, este mult mai ușor să arăți pe cineva cu degetul ca fiind posibil corupt sau corupt dovedit de Justiție, decât să găsești politicieni cinstiți, corecți, aleși sau numiți în funcții care să muncească și să lupte necondiționat pentru consolidarea democrației, statului de drept și propășirea românilor.

Nici nu știi ce să mai crezi când zilnic, se devoalează noi fapte de corupție la nivel înalt, în care sunt angrenați de-a valma politicieni, așa ziși oameni de afaceri, polițiști, procurori, judecători, aleși de tot felul, interlopi, funcționari și slujbași ai statului, medici, profesori, ”tonomate” în slujba unor trusturi de presă și interese ilegale.

Nu știi ce să crezi când vezi cum Parlamentul refuză cererile de arestare ale DNA pe numele unor deputați sau senatori acuzați de fapte de corupție, în loc să dea liber Justiției să-și facă treaba. Nu știi ce să crezi când primul ministru se declară solidar cu oamenii din partid, baroni locali acuzați de corupție, el însuși acuzat că este ”profund corupt” de președinte.

Nu știi ce să crezi când chiar fratele președintelui este acuzat și arestat sub acuza de trafic de influență, în cârdășie și înnrudire cointeresată cu calnuri mafiote. Nu știi ce să crezi când Parlamentul, cu mulți acuzați de corupție printre membri, îl acuză de corupție pe președintele țării și votează politic și din interes demiterea acestuia.

Nu știi ce să crezi când, pe de o parte, premierul își apără acuzații de coruție și, pe de altă parte, președintele își lasă fratele la pușcărie, declamând sus și tare că merge pe mâna Justiției în detrimentul familiei personale.

Nici nu știi ce să crezi când șefii celor mai înalte instituții de anchetă și cercetare ale statului de drept sunt acuzați de luare de mită și corupție, de interlopi din spatele gratiilor  dubei care îi duce la instanță.

Nici nu știi ce să crezi când mii de români simpli, neajutorați, fără bani averi sau funcții de nici un fel, reclamă corupția generalizată din sistem, plângând că nu le face nimeni dreptate. Că Justiția la nivel local o fac mafioții, corupții, interlopii și baronii locali, fiecare după interesele sale, lovind în amărășteni, care mor cu dreptatea în brațe.

Nici nu știi ce să crezi când pe acest fond de corupție generalizată, sistemică, instituționalizată, poporul este prostit cu ”ieftiniri, locuri de muncă, investiții economice, pensii și salarii” care cresc din gură în fiecare zi, asigurat de un trai mai bun și o viață decentă, că de, alegerile se apropie și politicienii mor de grija poporului votant.

Un lucru e clar însă, în această luptă crâncenă pe viață și pe moarte între caracatița corupției și statul de drept, Justiția fragilă și susținătorii fervenți ai acesteia sunt atacați tot mai puternic, cu toate armele, fără menajamente și începe să se clatine de pe postamentul și așa foarte slăbit și neconsolidat pe care se află.

Pericolul ca Justiția și implicit statul de drept să cadă sub controlul corupției, indiferent din ce parte a spectrului politic sau din orice altă zonă a societății românești ar veni, este unul extrem de mare. Este iminent și inevitabil acest pericol.

 Tocmai de aceea se dau bătălii crâncene pentru controlul Justiției, iar acest an, după părerea mea, este unul crucial pentru stabilirea drumului pe care îl va urma țara noastră pe viitor.

Cruciada împotriva corupției trebuie să meargă mai departe cu orice preț, lăsând în urmă multe victime și chiar sânge.

În funcție de învingătorii din războiul corupției, România va putea lua calea unei democrații consolidată cu instituțiile principale ale statului de drept sau, Doamne ferește, poate ajunge să fie controlată în totalitate de caracatița corupției instituționalizată la toate nivelurile, ceea ce ar însemna un dezastru existențial pentru noi ca țară, dar ca și popor.

De aceea, anul în curs mi se pare a fi unul crucial, ținând cont și de faptul că dinamica geostrategică, politică, economică din zona noastră de vecinătate este una îngrijorătoare pentru toată lumea, nu doar pentru România.

Românii nu mai trebuie să stea cu mâna întinsă la pomeni, la promisiuni, nu mai au voie să se lase manipulați, prostiți, înșelați, furați, escrocați de nimeni. În caz contrar, vor primi din nou ceea ce merită și își vor risca atât existența cotidiană, cât și viitorul lor și al copiilor lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu