marți, iulie 15, 2014

Ce modele, ce valori vor urma, pe cine aleg Președinte tinerii absolvenți ai ultimilor 10 ani?


Tineri absolvenți ai ultimilor 10 ani pot duce România spre consolidarea democrației, spre dezvoltare economică, spre prosperitate sau, dimpotrivă, o pot îngropa

Marile dileme ale tinerilor absolvenți care vor vota pentru prima dată președintele României în acest an și vor stabili în ce direcție se îndreaptă țara, dar și viitorul lor în același timp cu ea, sunt două, după părerea mea: cu cine vor vota și dacă vor vota responsabil, în cunoștință de cauză, cu minte și conștiința curată.

Milioane de tineri români absolvenți cu diplomă de bacalaureat, simpli absolvenți, ”genii” de Harvard, Oxford, Sorbonna ori alte mari universități de top occidentale-tineri rămași fără nici un viitor, la coada vacii, tineri semianalfabeți sau chiar analfabeți, rezultat al politicii educaționale și al intereselor și prostiei de partid și de stat, din ultimii10 ani, sunt chemați, la toamnă, la urne, să-și aleagă președintele.

Unii dintre ei au posibilitatea să voteze pentru a doua oară la Președinție, au avut oportunitatea de a vota și la alte alegeri extraprezidențiale, în decursul celor 10 ani la care mă refer, drept pe care foarte puțini din păcate și l-au exprimat. Alții, proaspăt absolvenți, anul trecut sau anul acesta, indiferent că au trecut sau nu examenul maturității, că au fost la școală sau nu prea știu să citească și să scrie, au dreptul pentru prima dată în viața lor să voteze. Să-și voteze președintele.

Să voteze ei cu propria lor conștiință, cu mânuțele lor în cunoștință de cauză. Să-și aleagă președintele care doresc, să hotărască ei cine va fi noul președinte al României. Să contribuie ei la direcția în care va merge țara de la anul viitor înainte. Nule  mai pot hotărâ viitorul și nu trebuie să o mai facă alții în locul lor, ci doar ei singuri! Bineînțeles, dacă vor merge la vot și vor alege în cunoștință de cauză, cu minte și responsabilitate.

Viitorul acestor milioane de absolvenți, care au împlinit 18 ani, în ultimii 10 ani, poate fi hotărât chiar de aceștia. Ei pot scoate țara din impas, construindu-și în același timp, un viitor care să le ofere perspectiva unei dezvoltări și vieți mai bune sau dimpotrivă, pot îngropa România și românii. Au aceaste posibilități și un drept în premieră de care ar trebui să profite fără să clipească.

Condiția ca tinerii absolvenți să-și facă viitorul mai bun este ca aceștia să aleagă cu discernământ. Orice alegere greșită îi afundă pe ei, pe noi toți și țara într-o prăpastie fără fund. Fără ieșire. Fără speranță. De aceea este foarte important ce vor face acești tineri, cu cine vor vota, dacă vor vota. Sigur, nu știu câți, o parte din aceste milioane de tineri dezamăgiți, cei mai mulți fără orizont și fără speranță, vor fi prezenți la urne și vor alege.

Important este ce alegere vor face, cui îi vor acorda votul și dacă vor vota în cunoștință de cauză! Responsabil, cu minte, inteligent, pentru viitorul lor și având conștiința împăcată? Că dacă vor pune ștampila doar de dragul de a vota sau vor alege după cum sunt manipulați și mințiți, atunci își vor tăia singuri craca de sub picior și își vor compromite iremediabil viitorul.

Pe de altă parte, cu toții ne confruntăm cu o mare problemă. Nu prea avem pe cine alege, în ciuda înghesuielii multora de a candida. Clasa politică și societatea românească în ansamblul ei, nu prea are oferte viabile, care să ne propună și să prezinte milioanelor de tineri absolvenți în special, care vor vota Președintele pentru prima dată, candidați viabili, de valoare, cu ținută morală, modele de urmat pentru cei mai proaspeți oameni cu drept de vot în România.

În prezent, lucruri care se întîmplă frecvent în ultimii ani, dar care nu doar că s-au accentuat, dar s-au și perpetuat în timp, asistăm la un circ nemaiîntâlnit și de cea mai joasă speță pe scena politică în general și în viața românilor, care până acum, au dovedit cu vârf și îndesat că-și merită conducătorii pe care și-i aleg.

Lucruri, fapte, atitudini, acțiuni, mentalități, interese reprobabile, nocive, distructive desfășurate de actorii politici care influențează toate celelalte domenii ale societății românești, întâmplate și promovate continuu în spațiul public. Actori politici care acum conduc țara din funcțiile pe care le au și doresc să controleze puterea și direcția în care v-a merge România în continuare.

Actori politici pe care nu-i interesează viitorul românilor, își doresc doar votul ce încearcă să și-l atragă, folosindu-se de orice mijloace, fără scrupule. Acestora li se adaugă alți actori mai mult sau mai puțin politici, mai mult sau mai puțin îndrituiți, dar care doresc să joace pe o scenă mare, la vârful puterii. Cu toții ne mint și manipulează, fiecare cât poate mai mult.

În această situație, în care scara valorilor este răsturnată, în care interesul public și național este tras tot mai mult pe spuza interesului personal și de grup, pe cine să aleagă tinerii absolvenți dintre candidații propuși la Președinție? Ce model uman, ce valoare, ce caracter și minte luminată să voteze milioanele de tineri români, care vor vota pentru prima dată, dacă oferta valorilor și caracterelor umane la prezidențiale este cavsiinexistentă? Oare va revela la timp, România omul providențial,cu inteligența, caracterul, valoarea adevărate, nefalsificate, pentru a scoate țara din marasmul și criza politică și economică în care se zbate să supraviețuiască acum?


Pentru că este clar ca lumina zilei, acum, nici unul dintre pretendenții, candidații anunțați oficial sau neanunțați, dar insinuați într-o formă sau alta, la funcția de Președinte al României, nu întrunește calitățile valorice să fie ales în cea mai înaltă funcție a statului român. Iar poporul, opinia publică, electoratul și mai ales tinerii absolvenți care își pot vota propriul viitor, anul acesta, știu și încep să conștientizeze acest lucru.

Pentru că recent, s-a încheiat examenul maturităţii pentru sute de mii de tineri români.Pentru că toţi au un viitor în faţă şi majoritatea nu ştiu ce îi aşteaptă în viaţă. Pentru că, după bairamuri, petreceri, după ce s-a încheiat şi bacalaureatul, după muncă, nemuncă, învăţat, neînvăţat, indiferență, frământări, nelinişti sau nepăsări, a venit vacanța pentru unii, grijile, șomajul, perspective frumoase pentru unii, îngrijorare și lipsă de perspectivă pentru alții.....

Ce vor face de acum înainte? Nu ştiu ce le rezervă viitorul fiecăruia dintre tinerii absolvenţi de liceu. Pentru că unii tineri şi părinţi au fost incluşi cu voie sau fără voie în fenomenul corupţiei. Pentru că şi unii "dascali" au fost incluşi cu voia lor în fenomenul corupţiei, în loc să fie modele de urmat pentru tinerii pe care i-au avut elevi în liceu. Pentru că ne pasă şi ne interesează viitorul tinerilor, viitorul nostru şi implicit viitorul României. 

Ce modele umane vor urma acești tineri absolvenți debusolați, cu cine vor vota la Președinția României? Oare conștientizează că pot fi manipulați foarte ușor de actorii politici imorali? Ei știu că pot fi o forţă care să schimbe lucrurile în bine, dacă sunt responsabili și conștienți de puterea votului ce îl vor da pentru prima dată în viață?

Ce Modele şi valori umane au avut ei până acum în viață și pe care și le vor alege de acum încolo?. Cine le poate spune, releva, arăta adevăratele valori de urmat? Care sunt persoanele și personalitățile propuse de societatea românească acestor tineri: Vanghelie poate fi un model de urmat? Dar Becali? Dar Pleşu? Dar Ponta? Dar Băsescu? Dar Udrea? Dar, dar, dar….????

Mai prezintă clasa politică de astăzi perspective adevărate și credibile? Mai are societatea civilă resurse să aducă în prim plan oameni viabili, caractere morale, oameni capabili, nepătați? Mai există oare, modele, repere şi valori umane demne de urmat de către copii, tineri și maturi?  Ce vor face și pe cine vor alege milioanele de tineri absolvenți la Președinție, în toamnă, pentru viitorul lor? Aceasta este marea dilemă la care vom căpăta răspunsurile  peste doar câteva luni.

Paul Stan 

joi, iulie 03, 2014

Fenomenul dacic ia amploare internațională, zeci de mii de oameni din toată lumea sunt interesați de cultura dacilor

La Vatican există multe documente care, dacă ar fi desecretizate, ar valida principiile și convingerile societății noastre și i-ar face pe români să înțeleagă că aparțin unui neam strălucit, cu regi străluciți, cum au fost Burebista și Decebal, și că trecutul lor, ca neam, este eroic și demn de laudă.”


Urmașii dacilor sunt așteptați la Congresul de Dacologie din 2014.


În ultimii 15 ani, atât pe plan intern cât și pe plan internațional, a crescut foarte mult interesul pentru cultura dacilor, nu doar pentru aurul lor. Astfel, an de an, tot mai mulți oameni din țară sau din afara României sunt mai precocupați și interesați de  ceea ce au reprezentat dacii și Dacia, în urmă cu mai bine de peste 2000 de ani. Au fost create, înființate tot mai multe asociații și ligi interne și internaționale, care au drept scop studierea dacologiei.

”Acum, există mii, zeci de mii de susținători ai curentului dacic, atât în țară, cât și peste hotare”, afirmă președintele Dacia Revival Internațional Society, dr. Napolen Săvescu, din SUA, unde funcționează o puternică organizație de susținere, cercetare științifică și prezentare a adevărului despre daci. Această simpatie, susținere și interes sunt completate de cercetări tot mai intense pentru scoaterea la lumină a adevărului istoric despre cultura dacică și rolul acesteia în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Interesul uriaș, în creștere continuă pentru cultura dacilor, se manifestă nu doar în rândul specialiștilor și cercetătorilor științifici, ci și în rândul simplilor cetățeni, constatându-se că în ultima vreme, mulți români din România sau din diverse locuri ale lumii nu doar că sunt adepți susținători ai acestui curent, ci și-au luat și nume dacice, iar unii dintre ei s-au declarat de origine zamolxiană.

Pe de altă parte, există tot mai ulte voci avizate ale unor specialiști în cercetarea acestui fenomen, care considerș că  ar trebui editate manuale de istorie dacică, care să fie studiate în școlile românești pentru ca astfel, copiii să poată învăța și cunoaște adevărurile istorice despre cultura strămoșilor lor daci.

”Dacia Revival Internațional Society organizează cea de-a XV-a ediție a Congresului Internațional de Dacologie 2014, cu tema ”Dacologia la George Coșbuc”. Lucrările Congresului vor începe la Oradea, în ziua de 18 iulie 2014, în Sala Filarmonicii de Stat și vor continua în sălile Hotelului Continental Forum de pe malul Crișului.

Scopul acestei manifestări, ca de altfel și al celorlalte congrese similare desfășurate anii anteriori, este acela de a releva rolul primordial al strămoșilor noștri daci în făurirea istoriei poporului nostru, sesiunile și programele asociate Congresului acoperind multiple aspecte ale istoriei dacilor. Aceste variate oportunități de schimb intelectual vor marca stadiul actual al cercetărilor și vor sugera direcțiile lor viitoare, dând în același timp, atât cercetătorilor consacrați, cât și celor mai tineri, un forum în cadrul căruia să-și prezinte lucrările.

Programul științific al Congresului de Dacologie de la Oradea se va desfășura pe următoarele secțiuni: Dacologia la George Coșbuc, Dacii în conștiința lumii și Anul Brâncoveanu”-anunță Dacia Revival Internațional Society.



„Avem o singură istorie și acea istorie trebuie dezvelită și apreciată”
-afirmă dr. Napoleon Săvescu, președintele Societății Internaționale ”Dacia Revival”, în interviul pe care mi l-a acordat în exclusivitate

-Domnule dr. Napoleon Săvescu, Societatea Internațională ”Dacia Revival” al cărei fondator și președinte sunteți, a ajuns deja la al XV-lea Congres de Dacologie.
- Care a fost evoluția acestei societăți în timp, cum s-a dezvoltat și în ce măsură a reușit să-și atingă scopurile pentru care a fost înființată? 

Dr. Napoleon Săvescu:Societatea Internațională ”Dacia Revival” (Reînvierea Daciei) a pornit de la ideea care mă stăpânea de mult, și anume că noi, neamul românesc, avem rădăcini puternice în cultura materială și spirituală a dacilor, adevărații noștri strămoși. Am citit tot ce era scris despre trecutul nostru și am ajuns la concluzia logică: NU ne tragem din romani, ci avem obârșia în măreții daci. Spre bucuria mea, am aflat că nu sunt singurul care gândește așa, și atunci, în 1992 , am înființat societatea pentru a avea un cadru organizat de cercetare. S-a dovedit că am avut dreptate. Acum există mii, zeci de mii de susținători ai curentului dacic atât în țară, cât și peste hotare.

- Am observat, în ultimul timp, pe canalele de comunicare modern, un tot mai mare interes, atracție din partea multor persoane, din diferite colțuri ale lumii nu doar din România, un interes în creștere pentru cultura și istoria dacilor, nu numai pentru aurul lor.
-Cât de mare este interesul pentru studierea fenomenului dacologiei în rândul românilor, dar în special al străinilor?

Dr. Napoleon Săvescu:-  Aici se impune o precizare. Interesul pentru studierea dacologiei, știință al cărei nume i l-a dat societatea noastră, este constant ascendent. Numeroși cercetători străini – din Statele Unite, din Marea Britanie, din Bulgaria, din Franța – au declarat, pe baza dovezilor oferite de numeroase săpături arheologice – că geto-dacii au fost primii care au avut o civilizație avansată și că romanii s-au desprins din geto-daci, inclusiv lingvistic. Pare șocant pentru cine nu a studiat acest fenomen istoric, dar documentele stau mărturie pentru afirmația mea. Apreciem faptul că mass-media din România este tot mai interesată de istoria noastră străveche și că prezintă la posturile de televiziune aspecte concludente în acest sens. De asemenea,  atât în țară, cât și în străinătate, s-au înființat asociații și ligi care promovează dacismul, fapt îmbucurător și pe care-l salutăm.

-Dacă pentru români este de înțeles interesul pentru istoria și civilizația dacică, ce îi atrage pe străini spre această cultură?

Dr. Napoleon Săvescu: - Dorința de a spune adevărul. Nu există o mai mare satisfacție pentru cercetători, mai ales pentru cei din străinătate, decât să descopere adevărul și să-l proclame lumii întregi. Din păcate, la noi, această dorință este, încă, în stare latentă.

          -În ultima vreme, se observă că în România, există oameni care își doresc să fie și se declară de religie zamolxiană.
 -Cât de viabil ar fi și ce șanse are zamolxianismul într-o zonă în care au pătruns puternic, rupând din ortodoxie, numeroase religii de tip nou, multe dintre ele recunoscute oficial de statul român, care vor fi predate în școli, începând din anul școlar 2015-2016?

Dr. Napoleon Săvescu: - Religia este o opțiune spirituală personală. Nimeni nu este obligat să adere la o religie, la un cult religios sau la altul. Zamolxianismul a fost religia dacilor și noi trebuie măcar s-o cunoaștem. Părerea mea? Fiecare om are dreptul de a adera la o credință sau de a fi ateu. Nu cred că elevii ar trebui forțați să învețe preceptele Bibliei sau ale altei credințe. Dacă există, credința vine din interior, nu poate fi forțată.

”Avem o măreață istorie străveche și elevii dacă o studiază, se vor mândri cu ea”

-După anii mulți de comunism, dar și cei din post comunism,  în care istoria dacilor învățată la școală a fost predată trunchiat, falsificată și într-o oarecare măsură, ca apendice sau instrument de manipulare, credeți că ar trebui scrise și editate manuale adevărate de istorie dacică și predată în școli?

Dr. Napoleon Săvescu:- Fără îndoială. Orice nație trebuie să-și cunoască originea. Noi avem o măreață istorie străveche și elevii, dacă o studiază, se vor mândri cu ea. Manualele școlare sunt, în cel mai bun caz, lacunare și neadevărate, ca să nu spun că informațiile despre daci sunt, practic, inexistente. Aceasta este o mare greșeală care trebuie eliminată. Adevărul nu face rău nimănui. Iar studierea istoriei Daciei Mari va aduce mândrie în sufletul oamenilor.

 -Ce noutăți își propune să aducă în atenție al XV-lea Congres de Dacologie, programat în această lună la Oradea?

            Dr. Napoleon Săvescu: - Principala temă a Congresului din acest an se referă la dacismul poetului George Coșbuc. Apoi există lucrări științifice despre martiriul lui Constantin Brâncoveanu și aspecte deosebit de interesante despre ultimele descoperiri în domeniul scrierii strămoșilor daci. Congresul se desfășoară în plen, în prima zi, în 18 iulie, și pe secțiuni, în ziua următoare.

-Care sunt principalele subiecte fierbinți de abordare a specialiștilor dacologi în acest an?

Dr. Napoleon Săvescu: - Subiectul ”fierbinte” al dacologilor a fost și rămâne continuarea cercetărilor. Nu se știe niciodată ce se poate scoate la vedere din adâncurile pământului acoperit de istorie. Insistența specialiștilor se axează pe necesitatea unei mai mari deschideri, a unei mai intense prezentări a rolului major al dacilor în făurirea fibrei noastre biologice și, implicit, a istoriei noastre. Din acest punct de vedere, mass-media are un cuvânt important de spus.

-Credeți că o cunoaștere mai bună, mai profundă, mai amplă a civilizației și istoriei dacice, de cât mai mulți români, ar putea avea și un impact în privința evoluției societății românești, începând cu clasa politică, într-o perioadă critică pentru România, atât pe plan intern cât și internațional?

Dr. Napoleon Săvescu:- Politica nu trebuie să aibă niciun amestec în prezentarea istoriei. Din păcate, se știe foarte bine că interesele politice au dictat, de-a lungul secolelor, de foarte multe ori, felul în care am fost prezentați ca popor. Limba noastră era, când esențialmente de origine latină, când de origine slavă, când de altă origine, în funcție de momentul politic și de conjuncturile internaționale. În contextul critic actual, cunoașterea originii noastre dacice ar contribui substanțial la insuflarea mândriei naționale. Noi nu suntem urmașii Romei, noi nu suntem urmașii cotropitorilor mercenari veniți de la Roma, noi am fost aici, pe acest pământ, am fost aici dintotdeauna. Și avem cu ce să ne mândrim. Aceste aspecte ar trebui cunoscute de oameni.

-Cât de bine mai sunt păzite, descoperite și utilizate și ce importanță mai au marile secrete ale dacilor într-o lume a mondializării, pe de o parte, și segregării etnice, religioase și culturale pe de altă parte?

Dr. Napoleon Săvescu: - La Vatican există multe documente care, dacă ar fi desecretizate, ar valida principiile și convingerile societății noastre și i-ar face pe români să înțeleagă că aparțin unui neam strălucit, cu regi străluciți, cum au fost Burebista și Decebal, și că trecutul lor, ca neam, este eroic și demn de laudă.

-Pentru viitor, care sunt proiectele Societății Internaționale ”Dacia Revival” și dacă, în timp, realitatea, evoluția și dinamica politică, socială, culturală internă și internațională au determinat schimbarea și adaptarea scopurilor acestei organizații în comparație cu anii trecuți?

Dr. Napoleon Săvescu: - Avem numeroase proiecte referitoare la promovarea mai accentuată a valorilor și a civilizației dacilor la nivel național. Revista noastră, ”Dacia Magazin” va continua să prezinte rezultate ale cercetărilor iar la congresele noastre vom dezbate subiecte care interesează întreagul popor român. Avem o singură istorie și acea istorie trebuie dezvelită și apreciată.

Multe dintre preocupările și realizările noastre pot fi cunoscute prin accesare la www.dacia.org  și pe facebook. Filiala din New York a societății ”Reînvierea Daciei” este foarte activă, membrii și simpatizanții societății se întrunesc în fiecare lună și, sub tema generală ”Aspecte referitoare la daci și nu numai”, dezbat subiecte despre istoria noastră dacică străveche, dar și probleme ale României contemporane.

 Important pentru noi este efortul nobil de a continua cercetările, de a proclama originea dacică a neamului nostru și de a o face cunoscută și apreciată în rândul oamenilor. Acesta este scopul major al societății noastre căruia ne dedicăm cu consecvență.

-Vă mulțumesc și vă urez succes la Congres!