miercuri, martie 04, 2015

Sfaturi pentru românii care își caută o slujbă în străinătate


EURES- Sugestii și recomandări privind adaptarea la o nouă cultură la locul de muncă

EURES este o reţea de servicii publice de ocupare a forței de muncă din Spațiul Economic European și din Elveţia, care oferă servicii de plasare a forţei muncă pentru solicitanţii de locuri de muncă şi pentru angajatori. Pe portalul EURES sunt înregistrate deja peste 1 400 000 de posturi vacante şi 1 100 000 de CV-uri.

Un nou loc de muncă aduce adesea cu sine o schimbare semnificativă a stilului de viață, iar această schimbare nu este niciodată mai pronunțată ca atunci când se întâmplă ca noul loc de muncă să fie în străinătate. În continuare vă oferim câteva sfaturi simple, dar eficiente, care să vă faciliteze tranziția spre un nou mediu profesional.
Una dintre cele mai mari temeri ale persoanelor care își caută un loc de muncă prin intermediul serviciilor EURES este șocul cultural produs de munca într-o țară străină. Într-adevăr, practicile de lucru, mediul și obiceiurile pot fi foarte diferite în țările participante la EURES și, prin urmare, pot împiedica adaptarea rapidă la un nou loc de muncă. Din fericire, există câteva modalități simple care pot contribui mult la facilitarea tranziției.

Documentați-vă

Cu cât o persoană cunoaște mai multe despre o anumită țară și despre cultura acesteia, cu atât este mai probabil să aibă o tranziție ușoară spre viața profesională în țara respectivă și să evite șocul cultural. În acest context, recomandarea este clară. Înainte de a pleca să lucrați într-o altă țară europeană, documentați-vă cât mai mult posibil cu privire la cultura țării în cauză. 

Aceasta poate varia de la lucruri simple, precum vizionarea de seriale de tip sitcom și filme din acea țară, până la unele mai complexe, precum lecturarea unor cărți specializate de analiză culturală. Discuțiile cu prieteni sau cu membri ai familiei care au vizitat anterior țara în cauză pot, de asemenea, furniza informații valoroase cu privire la normele și diferențele culturale.

Fiți atent(ă)

După ce ați făcut schimbarea, este important să observați interacțiunile sociale din jurul dumneavoastră. Urmăriți cum interacționează verbal și fizic oamenii și imitați ceea ce vedeți. Printr-un proces de încercare și eroare veți reuși rapid să înțelegeți ceea ce este considerat politicos sau nepoliticos în diferite contexte. În plus, oamenii vor reacționa pozitiv când vor vedea că depuneți eforturi să adoptați normele culturale, prin urmare, nu vă sfiiți să cereți sfaturi colegilor de serviciu sau să ieșiți din zona dumneavoastră de confort.

Reflectați la propria cultură

Integrarea culturală este un proces bidirecțional. În loc să încercați pur și simplu să înțelegeți și să imitați noul dumneavoastră mediu cultural, ar trebui, de asemenea, să încercați să înțelegeți cum este văzută cultura propriei țări de către persoanele din noul dumneavoastră mediu. Odată ce dobândiți o înțelegere a faptului că alții vă pot percepe ca fiind condiționat(ă) cultural, mici ajustări comportamentale v-ar putea ușura integrarea. 

De exemplu, dacă proveniți dintr-o țară în care oamenii sunt cunoscuți ca fiind foarte direcți, adoptarea unei abordări mai diplomatice ar putea fi utilă; în mod similar, dacă proveniți dintr-o țară cu o concepție flexibilă a ceea ce înseamnă „punctual”, respectarea termenelor ar putea să vă îmbunătățească perspectivele de carieră.

Fiți deschis(ă)

Indiferent de cât de bine vă pregătiți și câte eforturi depuneți, vor exista cu siguranță în țara de adopție norme culturale care la început par bizare. Dar acesta este un lucru normal și ar trebui să vă așteptați să se întâmple. Secretul este să abordați relocarea dumneavoastră cu o atitudine deschisă și să apreciați faptul că fiecare țară face lucrurile în mod diferit și că rareori există sisteme, reguli și norme care funcționează în orice context cultural.

A munci într-o altă țară – adoptând o cultură nouă și învățând să apreciați diferențele – este una dintre cele mai profunde experiențe ale vieții. Urmând aceste patru recomandări simple, adaptarea la noul dumneavoastră mediu profesional poate fi puțin mai ușoară.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu