vineri, iunie 19, 2015

Ce primar bucureștean urmează la Beciul domnesc?

Lupta împotriva corupției-faza pe București 



Vânătoarea aleșilor din administrația locală, suspectați de fapte de corupție, continuă cu faza pe Capitală. Din șase primari de sector și un ditamai primarul general, doi au ajuns deja legați în cătușe. Mulți alegători bucureșteni și nu numai asistă și se bucură de spectacolul și punerea sub acuzare a edililor bucureșteni cu ștaif, care tăiau și spânzurau în sectoare. Activitatea DNA în acest sens i-a făcut pe mulți, cum era și firesc, să-și pună întrebarea-cine urmează?

Care dintre edilii bucureșteni în funcție urmează să fie cercetat și reținut pentru corupție?

În prezent, mai sunt liberi primarii: Neculai Onțanu, sectorul 2, care momentan, pare să nu aibă probleme cu legea. După ce anul trecut, în urma tragediei copilului omorât de câini în sectorul său, când a fost ținta mai multor atacuri acuzatoare rămase fără efect asupra sa, Onțanu a intrat într-un relativ con de umbră, nemaiieșind în primplan. Actualmente, înscris și în partidul cu cea mai recentă și fulminantă ascensiune parlamentară, condus de ”interesul național” Gabriel Oprea, aflat pe val interimar, edilul sectorului 2 nu pare să fie următoarea țintă a DNA. Dar nu se știe niciodată cine se mai trezește neașteptat, cu mâinile legate. Cine s-ar fi așteptat la Andrei Chiliman să fie reținut sub acuzația de corupție?

Robert Negoiță, sectorul 3, ar putea fi următorul reținut? Doar DNA ar putea ști sau cum se zice în popor ”doar Dumnezeu știe!”. Cum Domnul nu are treabă cu justiția pământeană, rămâne să se pronunțe prima instituție și în acest caz. Primarul care se bate cu pumnul în piept că a făcut și va face totul pentru locuitorii sectorului care l-au ales în funcție, este acuzat de mai multe lucruri ilegale, pentru care unii cetățeni îi cer socoteală. Primarul pesedist Robert Negoiță are destule bube în cap, din cauza cărora ar putea fi cercetat și acuzat de corupție, ar spune mulți alegători din ”sectorul dormitor”, cum l-a denumit edilul.

Cristian Popescu Piedoneee, marele șef de la sectorul 4, n-are deocamdată, necazuri cu DNA. Dimpotrivă. Spre deosebire de alte sectoare, sectorul 4 arată binișor, cu toate că mai sunt nenumărate lucruri de făcut, pensionarii, piețarii și alte categorii socio-profesionale îl adulează. Primarul știe să și-i apropie prin diverse artificii, știe să dea comunicate în care anunță că face și drege pentru binele și siguranța cetățenilor, de la acțiuni caritabile, cultural-distractive și până la chestii serioase de gen hăituirea-amendarea bișnițarilor agricoli, care vând pe trotuare și asigurarea ordinii și liniștei publice între blocuri. Piedone are și o imagine cosmetizată de câte ori este nevoie de  emisiuni de televiziune slugarnice, profitoare.

Ce mai, Cristian Popescu Piedone stă bine în sondaje neefectuate, tocmai de aceea cred că nutrește să urce. Să urce pe fotoliul Primăriei generale la viitoarele alegeri. Până acum, problemele cu legea l-au ferit, cu excepția scandalului cu permisul auto, din urmă cu câțiva ani, care însă, nu l-a afectat prea mult. Dar și în cazul său, nu se știe niciodată ce contracte, ce afaceri ilegale, ce mânării, ce fapte de corupție ar putea scoate la iveală DNA-ul pe viitor.

Rareș Mănescu, primarul inexistent de la sectorul 6. Este sau nu este în vizorul organelor de anchetă? A comis sau nu fapte de corupție în calitate de edil? Dacă i-am întreba pe stradă, cred că majoritatea locuitorilor acestui sector ar spune da. Mulți îl etichetează ca cel mai slab primar bucureștean, care nu a făcut nimic bun pentru locuitorii sectorului, iar realitatea se vede comparativ cu alte sectoare. Va fi Mănescu următorul primar de sector legat de DNA?

L-am lăsat la urmă, dar e cel mai mare-Sorin Oprescuuu-primarul general al Capitalei, edilul cu lacrimi în ochi, rezolvatorul câinilor fără stăpân și al marilor probleme. Omul pe care unii îl vedeau propulsat la Cotroceni, primarul cu autostrada suspendată, în ograda căruia DNA-ul a dat recent, reținându-i consilierul personal, dar și pe un alt funcționar înalt. Doi șpăgari prinși în flagrant delict când luau zeci de mii de euro mită. Desigur, primarul general Oprescu s-a delimitat de cei doi colaboratori apropiați, niște proști. Mulți bucureșteni au etichetat ”imixtiunea” DNA în zona Primăriei Capitalei drept o deschidere de drum spre scaunul înaltului edil șef, care, spun gurile rele, ar avea diverse fapte grele de corupție și tot atâtea motive de a fi invitat la discuții de procurori.

Va fi Sorin Oprescu peștele cel mare din năvodul DNA, în următoarea perioadă de timp? Suportă canicula verii sau va fi trimis puțin la răcoare? Sau poate fi curat ca lacrima și ca fata mare? Nu știm.

București, capitala europeană a României anului 2015 are deja, doi primari de sector reținuți de mâna lungă a legii și de faptele de corupție de care sunt acuzați:

 primarul ”care este sau almanahe”, Marian Vanghelie de la sectorul 5, se odihnește și face schimb de experiență cu edilul de la malul mării, ”sultanul” Mazăre, la beciul Domnesc, în așteptarea momentului când va deveni din nou proaspăt tătic.

Surprinzător pentru opinia publică a fost acuzat de corupție și reținut împreună cu alți colaboratori de la primărie printre care consilierul personal, și mult mai titratul primar liberal, Andrei Chiliman. Înainte de șocul DNA, acesta a fost nominalizat chiar zilele trecute, la prestigiosul premiu Roger Léron, decernat de către Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu (FEDARENE). Nu știm dacă va mai apuca să-l primească în libertate, cum nu știm dacă cei care l-au pus pe lista premianților au luat în considerare toate faptele de vitejie ale primarului liberal.

După cum constatăm, în jurul instituțiilor ai căror șefi sunt acuzați de corupție se poartă moda consilierilor personali, iar când acești consilieri personali sunt prinși în flagrant delict, când încasează șpăgi pentru aportul lor în folosul comunității pentru care trebuie să lucreze, când sunt invitați, audiați și reținuți pentru corupție e grav. Extrem de grav deoarece ei nu lucrează singuri. Lucrează în grupuri constituite organizat, cu scopuri precise.

Astfel, am putea face presupunerea că atunci când un consilier personal este  reținut de organele legii sub acuzația de corupție, urmează să fie cercetați și ceilalți membrii ai grupului de corupți, în frunte cu șeful, care în cazul Primăriei sectorului 1 s-a dovedit a fi primarul Andrei Chiliman. Să stăm cu ochii pe consilieri, în special pe cei personali.

Deci, care dintre edilii din București urmează să ajungă la răcoare, în plină caniculă? S-ar putea pune și pariuri cine ar putea fi următorul edil legat. Pariați?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu