luni, iulie 27, 2015

Mulțimea infracțiunilor nebăgate în seamă de autorități

Infracționalitatea de sub preșul organelor

Nimic despre mulțimea infracțiunilor neluate în seamă de autorități. Nimic despre infracționalitatea în creștere, cauzele ei și măsurile împotriva acesteia. Gravă eroare. Opinia publică și presa au avut în obiectiv un singur caz, uitând că în România, infracționalitatea este un fenomen.

Cazul tinerei violate la Vaslui a generat o reacție vehementă în rândul societății românești, ceea ce este un lucru pozitiv, dar absolut insuficient pentru numeroasele cazuri de infracțiuni nereclamate, neluate în seamă de autorități, fie poliție sau justiție. Toată lumea știe că nivelul infracționalității într-un mediu favorabil, sărac, lipsit în multe locuri de educație este extrem de ridicat. Infracționalitatea are parametrii ridicați neevidențiați în statistică, fie că se produce în zona rurală sau urbană.

Din când în când, în diverse locuri, apar cazuri izolate mediatizate de presă, care explodează tocmai din cauza mediatizării excesive, fiind astfel pusă presiune pe organele abilitate să se implice mai mult în rezolvarea lor. Chiar și acestea, după momentul de celebritate, nu mai sunt urmărite până la capăt pentru a se vedea care a fost finalitatea lor și, de multe ori, sfârșesc într-o rezolvare ambiguă, dubioasă, cu multe semne de întrebare și nemulțumiri.

Dacă în marile orașe, la nivelul Poliției se mai centralizează și mediatizează cât de cât cazurile de infracționalitate rezolvate sau în curs de rezolvare, în mediul rural unde infracționalitatea are un grad destul de ridicat, numărul polițiștilor și mijloacele acestora fiind în multe cazuri insuficiente, reclamațiile, sau cazurile de infracțiuni neluate în seamă sau cu neîncepere a urmăririi penale, celebrul NUP, sunt fără număr.

Sunt fără număr și neevidențiate în statistică pentru cauzele pe care le repet: neluarea în seamă și nerezolvarea lor.

Cele mai multe reclamații ale sătenilor la Poliție, nu sunt importante pentru polițiștii rurali. Mai mult, unele dintre aceste reclamații nici nu sunt înregistrate în scris, reclamanții fiind descurajați de organe să facă acest lucru în multe posturi rurale, fiind asigurați în schimb, că se vor ocupa de sesizările făcute. Sesizări care sunt uitate evident, pe parcursul timpului, astfel încât majoritatea reclamanților se resemnează că li se va face vreodată dreptate. Cred că foarte mulți cetățeni au avut parte de astfel de ”rezolvări” și au lăsat-o baltă cu reclamațiile, fiind în continuare la cheremul infractorilor încurajați de atitudinea autorităților.

 Pe de altă parte, în special în mediul rural, sătenii nu au încredere în Poliție. În foarte multe cazuri, oamenii legii fiind acuzați de corupție, de a fi ”mână în mână cu hoții”, precum și de incompetență. Alți polițiști sunt arătați cu degetul că umblă cu mâna întinsă și caută doar șpăgi și moduri de  a câștiga bani necuveniți.

Ca fapt divers, știați că în comuna Nana, județul Călărași, unde s-a bătut și se va mai bate mult apa în piuă cu afacerile lui Băsescu și ale Elenei Udrea, gradul infracționalității este unul dintre cele mai mari? Că se fură ca în codru, fie vară fie iarnă sau alt anotimp al anului, noapte și zi? Că poliția este acuzată de săteni de corupție, că este ”mână în mână” cu hoții și că umblă după șpagă? Că multe reclamații  nu sunt luate în seamă ori că altele sunt clasate ”în lucru”? Orice țăran din această localitate poate vorbi cu lux de amănunte despre furturile de aici, furturi perpetuate de infractorii nederanjați de organele legii! Dar presa n-a fost niciodată interesată de aceste lucruri, ci doar de afacerile lui B. și U.

Am dat doar un exemplu al unei comune devenite celebre fără să vrea, dar situații asemănătoare sunt sigur că există în toate localitățile rurale ale României, unde țăranii sunt la cheremul infractorilor și autorităților. Unde dreptatea nu doar că umblă cu capul spart, ci este omorâtă din fașă prin neluarea în seamă și neprelucrarea sesizărilor privind infracționalitatea. Situația este extrem de îngrijorătoare!

Cu o astfel de infracționalitate călare pe situație, autoritățile, cei de la conducerea ministerelor abilitate, ar trebui să ia urgent măsuri pentru prevenirea și pedepsirea infracționalității în creștere, nu doar a cazurilor ca cel de la Vaslui și acesta ca urmare a mediatizării excesive. 

Ar putea începe chiar prin contabilizarea reclamațiilor și cazurilor neluate în seamă sau dosite la sertar. Cu analizarea NUP-urilor. Desigur, aceste lucruri implică multă muncă, resurse și mai ales implicare. Onestitate, profesionalism.

Societatea civilă indignată de un singur caz de viol, ar trebui să-și îndrepte atenția spre mulțimea de cazuri de infracționalitate ascunse sub preș de autorități. Societatea civilă, fiecare dintre noi ar trebui să solicităm autorităților să iasă din pasivitate, din complicitate, să-și facă treaba cât mai profesionist posibil, să pună umărul la prevenirea infracționalității nu la creșterea ei.

Să respecte cetățenii, să se pună în slujba lor nu a infractorilor și să le apere drepturile conform legii.
------------------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu