vineri, martie 13, 2015

Valoarea demnității umane în asistența socială


17 martie- Ziua Mondială a Asistenţei Sociale

 Cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale, asociaţiile ASProAS şi CFCECAS organizează un eveniment important atât pentru asistenţii sociali practicieni, cât şi pentru tinerii studenţi care vor deveni asistenţi sociali. Acest eveniment cuprinde două părţi esenţiale, prima parte fiind reprezentată de o ocazie şi o experienţă de a participa la întâlnirea cu “cărţile vii”, iar a doua parte este reprezentată de promovarea asistenţei sociale în stradă.  Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului, în data de 17 martie, orele 10:00-13:00.

Tema care va fi dezbătută cu ocazia acestui eveniment va fi Demnitatea în asistenţa socială.

Biblioteca vie, reprezintă asistenţii sociali care practică această profesie şi cu ajutorul acestora veţi putea descoperi abordări în practica asistenței sociale, multe aspecte cu privire la cercetările pe care le-au făcut până în prezent, din visele pe care au reuşit să le atingă, dar cel mai important este de aflat ce înseamnă munca de asistent social şi cât de importantă este valoarea demnităţii umane, privită din dublă perspectivă, a asistentului social, dar şi al beneficiarului de servicii sociale. Evenimentul va avea loc în intervalul orar 10:00-13:00.

Evenimentul din stradă va fi susţinut de membrii asociaţiei ASProAS şi CFCECAS, ce vor promova asistenţa socială şi principalele valori pe care se bazează profesia de asistent social. Aceştia vor încerca să creeze un orizont cât mai larg în rândul persoanelor care nu cunosc foarte bine această profesie și beneficiile ei pentru dezvoltarea socială și economică a unei societăți, profesia de asistent social fiind una din ce în ce mai cunoscută şi apreciată. Evenimentul va avea loc în Piața Revoluției, orele 13:00-15:00.

Asistentul social este acea persoană care lucrează cu o categorie de oameni care se confruntă cu situaţii de dificultate. Asistentul social trebuie să manifeste un interes pentru persoana asistată, realizând şi menţinând totodată, o legătură strânsă de încredere care îl va ajuta pe beneficiar să îşi expună mult mai uşor problemele. Prin ascultarea activă şi respectarea demnităţii persoanei asistate, asistentul social îi prezintă beneficiarului disponibilitatea de a fi ascultat, ajutat, respectat şi încurajat în găsirea unor soluţii pentru problemele cu care se confruntă.

Demnitatea umană este o valoare fundamentală în asistenţa socială deoarece asistentul social trebuie să creeze condiţiile propice pentru a-i arăta beneficiarului că el nu este un “îndatorat social”, ci este o persoană demnă care trece printr-un impas firesc din viaţa oricărui om. 

Demnitatea umană se reflectă, în special, prin autodeterminare şi unicitatea persoanei asistate. Aceste alte două valori esenţiale în profesia de asistent social fac referire la faptul că omul este unic în felul său şi cu toate că uneori, problemele sunt asemănătoare de la caz la caz, au cauze şi soluţii unice şi diferite şi cel mai important este că singura sursă de rezolvare a tuturor problemelor este chiar omul însuşi.

Pe lângă aceste valori care trebuie respectate, asistentul social trebuie să lupte să nu mai existe în societate încălcări ale demnităţii, dar mai ales ale respectului faţă de profesie. Din păcate, în societatea noastră sunt prezente astfel de încălcări, iar asistenţii sociali se confruntă de multe ori, cu o stimă scăzută de sine,  stări de epuizare psihică sau creșterea numărului de cazuri cu care lucrează și situații care duc la o scădere a eficienţei în exercitarea profesiei sale.

Mai multe detalii despre această profesie pot fi accesate pe următoarele link-uri: http://www.asproas.ro; https://cfcecas.wordpress.com/ .

 Bianca-Daniela Parepeanu
Facultatea de Sociologie și Asistență Socială     

joi, martie 12, 2015

Parlamentul European cere o anchetă internațională independentă în cazul Boris Nemțov



”Cea mai semnificativă crimă politică din istoria recentă a Rusiei”


Asasinarea politicianului rus din opoziție Boris Nemțov necesită o anchetă internațională independentă, au spus deputații în rezoluția votată joi. Această este ”cea mai semnificativă crimă politică din istoria recentă a Rusiei”, se mai arată în text. PE avertizează că propaganda de la Kremlin transformă Rusia într-un ”stat al represiunii, al discursului instigator la ură și fricii”.

Deputații cer o anchetă internațională independentă privind asasinarea politicianului rus din opoziție Boris Nemțov care strângea probe despre implicarea Rusiei în războiul din Estul Ucrainei și care a fost ucis cu două zile înainte să conducă o demonstrație împotriva acestui război.

Deputații îl recunosc pe Nemțov care pe o persoană care ”și-a dedicat viața unei Rusii mai democratice, mai prospere și mai deschise, precum și unei relații de parteneriat între Rusia și vecinii săi”.

Deputații deplâng și faptul că unii deputați și diplomați care au dorit să participe la funerariile lui Nemțov nu au fost primiți în Rusia. 

”Contrar unei democrații funcționale”

Rusia se îndreaptă într-o direcție ”contrară unei democrații funcționale”, spun deputații, care cer Kremlinului să oprească ”presiunile, actele represive și de intimidare” împotriva liderilor, societății civile și mass mediei, precum și să elibereze prizonierii politici, cum ar fi deputatul ucrainean Nadia Savchenco și polițistul estonian Eston Kohver.

Deputații condamnă și eșecul Rusiei de a coopera cu ancheta internațională privind doborârea avionului companiei Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei în iulie 2014.

UE să acționeze unitar 

Deputații exprimă sprijinul Parlamentului pentru forțele democratice din Rusia și cer reuniunii Consiliului European să angajeze statele membre într-un mesaj puternic, unitar privind drepturile omului și nevoia de a elimina presiunile asupra libertății de exprimare și de întrunire. ”Este nevoie de un program mai puternic și de mai multă finanțare pentru a sprijini societatea civilă din Rusia și din Crimeea ocupată”, mai spun ei. 

miercuri, martie 04, 2015

Sfaturi pentru românii care își caută o slujbă în străinătate


EURES- Sugestii și recomandări privind adaptarea la o nouă cultură la locul de muncă

EURES este o reţea de servicii publice de ocupare a forței de muncă din Spațiul Economic European și din Elveţia, care oferă servicii de plasare a forţei muncă pentru solicitanţii de locuri de muncă şi pentru angajatori. Pe portalul EURES sunt înregistrate deja peste 1 400 000 de posturi vacante şi 1 100 000 de CV-uri.

Un nou loc de muncă aduce adesea cu sine o schimbare semnificativă a stilului de viață, iar această schimbare nu este niciodată mai pronunțată ca atunci când se întâmplă ca noul loc de muncă să fie în străinătate. În continuare vă oferim câteva sfaturi simple, dar eficiente, care să vă faciliteze tranziția spre un nou mediu profesional.
Una dintre cele mai mari temeri ale persoanelor care își caută un loc de muncă prin intermediul serviciilor EURES este șocul cultural produs de munca într-o țară străină. Într-adevăr, practicile de lucru, mediul și obiceiurile pot fi foarte diferite în țările participante la EURES și, prin urmare, pot împiedica adaptarea rapidă la un nou loc de muncă. Din fericire, există câteva modalități simple care pot contribui mult la facilitarea tranziției.

Documentați-vă

Cu cât o persoană cunoaște mai multe despre o anumită țară și despre cultura acesteia, cu atât este mai probabil să aibă o tranziție ușoară spre viața profesională în țara respectivă și să evite șocul cultural. În acest context, recomandarea este clară. Înainte de a pleca să lucrați într-o altă țară europeană, documentați-vă cât mai mult posibil cu privire la cultura țării în cauză. 

Aceasta poate varia de la lucruri simple, precum vizionarea de seriale de tip sitcom și filme din acea țară, până la unele mai complexe, precum lecturarea unor cărți specializate de analiză culturală. Discuțiile cu prieteni sau cu membri ai familiei care au vizitat anterior țara în cauză pot, de asemenea, furniza informații valoroase cu privire la normele și diferențele culturale.

Fiți atent(ă)

După ce ați făcut schimbarea, este important să observați interacțiunile sociale din jurul dumneavoastră. Urmăriți cum interacționează verbal și fizic oamenii și imitați ceea ce vedeți. Printr-un proces de încercare și eroare veți reuși rapid să înțelegeți ceea ce este considerat politicos sau nepoliticos în diferite contexte. În plus, oamenii vor reacționa pozitiv când vor vedea că depuneți eforturi să adoptați normele culturale, prin urmare, nu vă sfiiți să cereți sfaturi colegilor de serviciu sau să ieșiți din zona dumneavoastră de confort.

Reflectați la propria cultură

Integrarea culturală este un proces bidirecțional. În loc să încercați pur și simplu să înțelegeți și să imitați noul dumneavoastră mediu cultural, ar trebui, de asemenea, să încercați să înțelegeți cum este văzută cultura propriei țări de către persoanele din noul dumneavoastră mediu. Odată ce dobândiți o înțelegere a faptului că alții vă pot percepe ca fiind condiționat(ă) cultural, mici ajustări comportamentale v-ar putea ușura integrarea. 

De exemplu, dacă proveniți dintr-o țară în care oamenii sunt cunoscuți ca fiind foarte direcți, adoptarea unei abordări mai diplomatice ar putea fi utilă; în mod similar, dacă proveniți dintr-o țară cu o concepție flexibilă a ceea ce înseamnă „punctual”, respectarea termenelor ar putea să vă îmbunătățească perspectivele de carieră.

Fiți deschis(ă)

Indiferent de cât de bine vă pregătiți și câte eforturi depuneți, vor exista cu siguranță în țara de adopție norme culturale care la început par bizare. Dar acesta este un lucru normal și ar trebui să vă așteptați să se întâmple. Secretul este să abordați relocarea dumneavoastră cu o atitudine deschisă și să apreciați faptul că fiecare țară face lucrurile în mod diferit și că rareori există sisteme, reguli și norme care funcționează în orice context cultural.

A munci într-o altă țară – adoptând o cultură nouă și învățând să apreciați diferențele – este una dintre cele mai profunde experiențe ale vieții. Urmând aceste patru recomandări simple, adaptarea la noul dumneavoastră mediu profesional poate fi puțin mai ușoară.